Vpliv delovne obremenitve, nepotizma, zadovoljstva z delom in organizacijske politike na namen zamenjati zaposlitev iz perspektive ohranjanja kadrovskih virov

Avtorji

  • Zuhair ABBAS Tomas Bata University in Zlin, Department of Business Administration at Faculty of Management and Economics, Zlin
  • Junaid ANSARI Institute of Business Management (IoBM), Department of HRM and Management, Karachi
  • Saba GULZAR Institute of Business Management (IoBM), Department of HRM and Management, Karachi
  • Unzila ZAMEER Institute of Business Management (IoBM), Department of HRM and Management, Karachi
  • Kanwal HUSSAIN Institute of Business Management (IoBM), Department of HRM and Management, Karachi

Povzetek

Ozadje: Raziskave o nameri fluktuacije zaposlenih so redko namenile pozornost vlogi delovne obremenitve (WL), nepotizmu (N), zadovoljstvu z delom (JS) in organizacijski politiki (OP) pri nameri menjave zaposlitve, še zlasti niso namenile pozornosti posrednemu učinku nadlegovanja, med WL, N, JS in OP o nameri zamenjave zaposlitve. Naša študija izhaja iz Hobfoll-ove teorije ohranjanja virov (COR).
Metode: Podatke smo zbrali pri 189 zaposlenih ženskah (zdravnicah in medicinskih sestrah), ki delajo v javnih in zasebnih bolnišnicah v provinci Sindh v Pakistanu z namensko tehniko vzorčenja. Za analizo podatkov smo uporabili SmartPLS in SPPS.
Rezultati: Delovna obremenitev in zadovoljstvo pri delu pozitivno povezana z nadlegovanjem. Hkrati ima nadlego­vanje neposreden vpliv na namen zamenjave zaposlitve. Še pomembneje je, da ima nadlegovanje delno posredni učinek med obremenitvijo in zadovoljstvom z delom na namero o menjavi zaposlitve. Nasprotno pa nepotizem in organizacijska politika nista pokazala pomembne povezave z nadlegovanjem. Tudi nismo ugotovili nobenega posre­dnega vpliva nadlegovanja na namen zamenjave zaposlitve med nepotizmom in organizacijsko politiko.
Zaključek: Izvirni prispevek te študije je preučevanje posredovalni vpliva nadlegovanja na namen zamenjave za­poslitve. COR uporabljena za razlago, kako predpostavke namena menjave zaposlitve vplivajo skupaj z nadlego­vanjem na delovnem mestu. Študija daje oblikovalcem politik, menedžerjem in kadrovskim delavcem vpogled v smernice za oblikovanje zaposlovanju prijaznih politik na delovnem mestu.
Ključne besede: Delovna obremenitev, Nepotizem, Zadovoljstvo z delom, Organizacijska politika

Objavljeno

2021-08-20

Številka

Rubrike

Razprave