Uporaba podatkovnega rudarjenja za izboljšanje podločanja: Študija primera razvoja sistema priporočil

Avtorji

  • Hyrmet MYDYTI Universum International College, Faculty of Computer Science, Prishtina, Kosovo
  • Arbana KADRIU SEE University, Faculty of Computer Science, Tetovo, North Macedonia
  • Mirjana PEJIC BACH University of Zagreb, Faculty of Economics and Business, Zagreb, Croatia

DOI:

https://doi.org/10.2478/orga-2023-0010

Povzetek

Ozadje in namen: Cilj pričujoče študije je prikazati praktičen pogled na to, kako se tehnike podatkovnega rudarjenja uporabljajo v poprodajnih storitvah pri prodaji gospodinjskih aparatov. Študija prikazuje kako lahko sistem priporočil omaga storitvenemu podjetju, ki načrtuje uporabo podatkovnega rudarjenja za izboljšanje odločanja med postopkom digitalne preobrazbe. Poleg tega študija zagotavlja podroben oris postopka za razvoj in analizo platform za izboljšanje analitike podatkov za tovrstna podjetja.
Metodologija: Za namen raziskave uporabimo pristop študije primera za ocenjevanje uporabnosti sistemov, ki temeljijo na pristopu podatkovnega rudarjenja v kontekstu poprodajnih storitev gospodinjskih aparatov. V raziskavi smo izbrali najnovejše platforme glede na njihovo relevantnost in njihovo uporabnost pri funkcionalnosti sistema podatkovnega rudarjenja kot tudi trende v načrtovanju sistema.
Rezultati: Ocena vpliva uporabe tehnik podatkovnega rudarjenja na odločanje kaže povečanje učinkovitosti organizacij. V članku je predstavljena ocena časa reševanja reklamacije, kot ključne lastnosti kakovosti storitev, ki vpliva na zadovoljstvo strank, in pozitivni rezultati, ki jih dosegamo s pomočjo sistema priporočil.
Zaključek: Raziskava prispeva k razumevanju prednosti pristopa podatkovnega rudarjenja v kontekstu sistemov priporočil. Prednosti podatkovnega rudarjenja, kot pomembnega sestavnega dela napredne analitike, vodijo do povečanja produktivnosti. Za prihodnje raziskave se lahko, za izboljšanje kakovosti rezultatov, vključijo tudi drugi atributi ali dejavniki, ki so koristni za sisteme priporočil.

Ključne besede: Digitalna transformacija, Podatkovno rudarjenje, Algoritem odločitvenega drevesa, Odločanje, Poprodajne storitve gospodinjskih aparatov

Objavljeno

2023-05-29

Številka

Rubrike

Razprave