Vloga vsakodnevnega vpliva na izmenjavo med vodjo in timom v javnih zdravstvenih zavodih

Avtorji

  • Mehmet ÇETİN İstanbul Sabahattin Zaim University, Faculty of Business and Management Sciences, İstanbul
  • Gulmira SAMENOVA İstanbul Sabahattin Zaim University, Graduate Education Institute, İstanbul
  • Filiz TÜRKKAN İstanbul Sabahattin Zaim University, Graduate Education Institute, İstanbul
  • Ceylan KARATAŞ İstanbul Sabahattin Zaim University, Graduate Education Institute, İstanbul

Povzetek

Ozadje in namen: Čeprav je ključna vloga vplivov v odnosih med vodjem in člani tima (Leader Member Exchange – KMX) splošno znana, je le malo študij raziskovalo vpliv dnevnih sprememb znotraj posameznih članov tima na vsakodnevno izmenjavo med vodjo in timom (LMX) ali obravnavalo morebitne posamezne moderatorje tega vpliva. Študija je preučuje pozitivne in negativne vplive članov tima na njihov dnevni LMX v javnih zdravstvenih organizaci­jah. Raziskovali smo tudi moderatorsko vlogo čustvene inteligence.
Metodologija: Izvedena je bila večstopenjsko zasnovana raziskava, kjer je 70 udeležencev, ki delajo v javni zdra­vstveni organizaciji v Istanbulu, pet zaporednih delovnih dni vsak dan izpolnilo dnevni vprašalnik (350 odzivov na dnevni ravni), in splošni vprašalnik en teden po obdobju vsakodnevnega zbiranja podatkov (70 odzivov na ravni posameznika). Hipoteze smo preverjali z uporabo hierarhičnega linearnega modeliranja (HLM).
Rezultati: Pozitivni in negativni vpliv sta bila pozitivno povezana z LMX (dnevna raven), negativni učinek pa je imel negativno povezavo z LMX na medosebni ravni (tedensko poprečje rezultatov po dnevih). Čeprav je čustvena inteligenca lastnosti pokazala vpliv učinek na več nivojih, nobena od predpostavljenih posrednih povezav ni bila statistično pomembna.
Zaključek: Vloga dnevnega vpliva LMX je ključnega pomena in ima zapleteno strukturo. Ugotovitve poudarjajo pomen večstopenjskih raziskav za razumevanje razmerja vpliv-LMX, saj prikazujejo različne slike po dnevih in po posameznikih.
Ključne besede: Čustveno delo, Izmenjava med vodjo in timom, Čustvena inteligenca, Dnevna interakcija

Objavljeno

2021-06-21

Številka

Rubrike

Razprave