Molk v letalstvu: razvoj in validacija orodja za merjenje razlogov, da osebje za vzdrževanje letal ne poroča

Avtorji

  • Ilker UNDER Anadolu University, Graduate School of Social Sciences, Eskisehir
  • Ender GEREDE Eskisehir Technical University, Faculty of Aeronautics and Astronautics, Eskisehir

Povzetek

Ozadje in namen: Organizacijski molk, ki je često največja ovira za uspeh organizacij, se kaže kot izogibanje izražanja čustev in idej o težavah, s katerimi se srečujejo njihove organizacije. Opredelimo ga lahko kot izogibanje pro­stovoljnemu poročanju v letalskih organizacijah. Glavni namen te raziskave je opredeliti in razviti orodje za merjenje razlogov, zaradi katerih letalski uslužbenci molčijo o nevarnih dogodkih in dogodkih, ki so jim priča, ter dejavnikih, zaradi katerih se vzdržijo sprejemanja predlogov za izboljšanje varnosti.
Zasnova / metodologija / pristop: V okviru študije je bilo razvito orodje za zbiranje podatkov. Pojasnjevalna in potrditvena faktorska analiza podatkov, pridobljenih od 483 zaposlenih, je bila izvedena za preizkus razlogov za prostovoljno poročanje v letalstvu.
Rezultati: Posledično je bilo ugotovljeno, da zaposleni niso sodelovali pri prostovoljnem poročanju zaradi dejavni­kov molka, ki temeljijo na relacijskih in prosocialnih dejavnikih, razdruževanju, mirovanju in popuščanju ter strahu in obrambnosti.
Zaključek: V skladu s tem morajo organizacije priznati in delovati z zavedanjem, da je organizacijski molk pogost pojav. Pomen prostovoljnega poročanja je treba zaposlenim razložiti ob vsaki priložnosti in povečati število kakovo­stnih prostovoljnih poročil. Vendar bi to moralo presegati preprosta gesla „Varnost je na prvem mestu na delovnem mestu“ ali „Varnost najprej“, ki visi na steni vsake organizacije.
Ključne besede: Organizacijska tišina, Poročanje, Sistem varnega upravljanja, Vzdrževanje letal

Objavljeno

2021-04-13

Številka

Rubrike

Razprave