Ali lahko družbena odgovornost podjetij prispeva k napovedi bankrota? Evidence Hrvaške

Avtorji

  • Adriana GALANT Juraj Dobrila University of Pula, Faculty of Economics and Tourism “Dr. Mijo Mirković”, Pula, Croatia
  • Robert ZENZEROVIĆ Juraj Dobrila University of Pula, Faculty of Economics and Tourism “Dr. Mijo Mirković”, Pula, Croatia

DOI:

https://doi.org/10.2478/orga-2023-0012

Povzetek

Ozadje in namen: Podjetja se zavedajo, da družbena odgovornost podjetij postaja imperativ njihovega trajnostnega poslovnega modela kljub morebitnim stroškom, ki bi jih lahko povzročila. Prejšnje raziskave s tega področja so večinoma osredotočene na ocenjevanje razmerja med družbeno odgovornostjo podjetij in finančno uspešnostjo, kjer večina ugotovitev kaže na njun pozitiven odnos. Pričujoča raziskava razširja obstoječe raziskave in se osredotoča na razmerje med družbeno odgovornostjo podjetij in tveganjem bankrota z uporabo podatkov pridobljenih na 102 srednje velikih in velikih podjetij iz nefinančnih sektorjev. Raziskava se osredotoča na področje EU, kar tudi doprinaša k obstoječim raziskavam, saj je večina obstoječih študij narejena med podjetji iz ZDA.
Metode: Opisna statistika in metodologija SEM-PLS je bila uporabljena za primerjavo in analizo finančnih podatkov s podatki, zbranimi od sedmih skupin deležnikov.
Rezultati: Rezultati raziskave kažejo, da je povezava med družbeno odgovornostjo in tveganjem bankrota negativna.
Zaključek: Postati družbeno odgovorno podjetje je v interesu vseh deležnikov, saj dejavnosti družbene odgovornosti prispevajo k finančni stabilnosti in ohranjanju predpostavke delujočega podjetja.

Ključne besede: Družbena odgovornost podjetij, Napoved bankrota, Rezultat Altmana Z, Metodologija SEM-PLS

Objavljeno

2023-08-24

Številka

Rubrike

Razprave