Ali posameznikova IT izkušnja vpliva na uporabo senčne IT? Empirični dokazi z univerz v Indoneziji

Avtorji

  • NURFITRIANSYAH Universitas Pendidikan Indonesia, Indonesia
  • MUNIR Universitas Pendidikan Indonesia, Indonesia
  • DISMAN Universitas Pendidikan Indonesia, Indonesia
  • Puspodewi DIRGANTARI Universitas Pendidikan Indonesia, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.2478/orga-2023-0018

Povzetek

Ozadje in namen: Nezadovoljstvo zaposlenih z obstoječo tehnologijo je eden od vzrokov za uporabo senčne IT. Izbor alternativnih tehnologij je odvisen od informacijskega znanja posameznika. V raziskavi preučujemo razmerje med posameznikovo izkušnjo z IT in uporabo senčne IT v indonezijskem visokošolskem izobraževanju prek dveh značilnosti delovnega mesta, in sicer identitete nalog in avtonomije.
Metode: V raziskavi smo analizirali podatke 301 anketiranca na indonezijskih univerzah z uporabo kvantitativne metodologije. Neposredna povezava v raziskovalnem modelu je bila raziskana z analizo podatkov Smart-PLS.
Rezultati: Rezultati študije kažejo, da posamezne izkušnje z IT močno podpirajo uporabo senčne IT s strani terciarnih ustanov z zaposlenimi v visokem šolstvu v Indoneziji, bodisi prek identitete nalog ali avtonomije dela.
Zaključek: Da bi se zaposleni počutili zadovoljne, mora organizacija dati prednost IT izkušnjam zaposlenih in zahtevam informacijske tehnologije, ki jih potrebujejo za dokončanje svojega dela. To lahko dosežemo z vključevanjem zaposlenih v razvoj informacijske tehnologije.

Ključne besede: Individualna IT izkušnja, Identiteta naloge, Avtonomija, Senčna IT

Objavljeno

2023-08-24

Številka

Rubrike

Razprave