Učinki vitke proizvodnje v slaščičarskem podjetju v Srbiji – študija primera
Povzetek
Ozadje in namen: Cilj članka je ovrednotiti učinke uvedbe vitke proizvodnje v slaščičarskem podjetju v Srbiji v obdobju 24 mesecev, s poudarkom na ugotovljenih pridobitvah in omejitvah. Proučevana organizacija je pomemben izdelovalec slaščic z letno proizvodnjo več kot 25,000 t.Metodologija/pristop: Uporabili smo metodo študije primera. Pristop uvajanja vitke proizvodnje je potekal v 5 fazah: (1) usposabljanje, (2) analiza izmečka na eni od tehnoloških linij, (3) izbira orodij vitke proizvodnje za uvedbo v tovarni, (4) uvedba teh orodij v proizvodnji in vzdrževanju in (5) uvedba sektorja za stalno izboljševanje in nadaljnji razvoj vitkih orodij.
Rezultati: Orodja vitke proizvodnje, ki smo jih uvedli v proizvodni proces, so vizualni pregled in enominutna menjava barvil (SMED). V procesu proizvodnje so bila uvedena naslednja orodja: sistem 5S, celovito produktivno vzdrževanje (TPM) in sestanki za reševanje problemov. Rezultati v opazovanem obdobju so naslednji: vizualna kontrola je dala 61 sugestij za izboljšave in 39% od njih je bilo uvedenih v celoti. Zaznanih je bilo 2284 manjših problemov, celoten čas SMED se je zmanjšal za 7,6%; izvedenih je bilo 19 sestankov za reševanje problemov z učinkovitostjo reševanja 58%; reševanje ostalih problemov je bilo vključeno v tekoče projekte. Pri vzdrževanju se je S5 izboljšal od 29,9 na 60,3. Splošni indikator učinkovitosti opreme (OEE) se je povečal od 87,9% na 92,3%. Povprečni čas med odpovedmi (MTBF) pa se je povečal za 16,4%. Zaključek: Rezultat vseh aktivnosti je 20 usposabljanj v organizaciji in dveh 'kaizen' dogodkov, vključujoč motivacijsko usposabljanje, 54 dokumentov je bilo spremenjenih in izboljšanih, da bi prispevali k bolj učinkovitemu procesu.
Prenosi
Objavljeno
2014-08-01
Številka
Rubrike
Razprave