Pridelava sladkorja in sladkorne pese: Model sistemske dinamike in ekonomska analiza

Avtorji

  • Črtomir Rozman University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Pivola 11, 2311 Hoče, Slovenia
  • Miroljub Kljajić University of Maribor, Faculty of Organizational Sciences, Kidričeva cesta 55a, 4000 Kranj, Slovenia
  • Karmen Pažek University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Pivola 11, 2311 Hoče, Slovenia

Povzetek

Ozadje in namen: Sladkorna pesa je glavna kultura, ki se uporablja za proizvodnjo sladkorja v zmernem klimatskem pasu. Ker so naložbe v predelavo sladkorne pese dolgoročne in ireverzibilne, je z uporabo ustreznih orodij potrebno odločitve pretehtati Metodologija: Metodologija sistemske dinamike je bila izbrana za podporo odločanju na regionalnem nivoju pri planiranju investicij v predelavo sladkorne pese. Predstavljamo osnovne pojme sistemske dinamike (SD) in razvoj modela pridelave in predelave sladkorne pese in predelovalnih sistemih. S pomočjo tehnološko ekonomskega simulacijskega modela pa analiziramo ekonomiko pridelave sladkorne pese. Rezultati: Model ponuja odgovore na strateška vprašanja, ki so povezana s predelavo sladkorne pese in bo uporabljen za simulacijo različnih scenarijev za proizvodnjo sladkorja in njihovega vpliva na gospodarske in okoljske parametre na agregatni ravni. Analiza ekonomske upravičenosti proizvodnje sladkorne pese je pokazala, da pri sedanjih cenah in intenzivnosti pridelave (pričakovan pridelek), lahko pričakujemo dobičkonosno proizvodnjo sladkorne pese tako za beli sladkor kot etanol. Zaključek: Preliminarni rezultati so pokazali, da ob doseganju predvidenih parametrov lahko pričakujemo ekonomsko upravičeno pridelavo in predelavo sladkorne pese.

Objavljeno

2015-08-01

Številka

Rubrike

Razprave